Az egész világon elérhetővé vált a Windows 10

Az egész világon elérhetővé vált a Windows 10

A világ 190 országában, a Windows 7 és 8.1 operációs rendszert használó eszközökre ingyenes frissítésként érkezik a rendszer. 13 országban tartanak ünnepségeket.

Azok a felhasználók, akik jogtiszta Windows 7 vagy Windows 8.1 operációs rendszereket futtató PC-t vagy tabletet használnak, egyszerű frissítésként telepíthetik a Windows 10-et. Azok, akik korábban regisztráltak a Windows 10-re, mostantól kezdve kapják meg értesítésüket arról, hogy a frissítés megérkezett gépükre és telepíthető. A vállalati ügyfelek augusztus 1-től kezdhetik meg a telepítést. Azok a szervezetek, amelyek mennyiségi licencszerződéssel rendelkeznek a Windows 10 Enterprise vagy Windows 10 Education változatra frissíthetnek.

Az új rendszer szinte minden eszközön elfut, függetlenül a képernyő méretétől, sőt, akár a kijelző nélküli készülékeken is alkalmazható, így például PC-n, tableten, telefonon, Raspberry Pi, Xbox One és HoloLens eszközökön. A cég bejelentése szerint több, mint kétezerféle termék, illetve konfiguráció áll tesztelés alatt. Az “egy Windows minden eszközön” ötlet megvalósításához három különböző szoftverváltozatot kellett piacra dobnia a cégnek. Ezek közül a legkisebb elfut a gyengébb x86-os vagy ARM-processzorokkal felszerelt, csupán 256 megabájt RAM-ot és 2 gigabájt háttértárat tartalmazó számítógépeken is. Ezt a verziót ingyen kínálják a hardvergyártóknak, hogy a társaság így tudja megvetni a lábát a dolgok internete területén.

windows 10

windows 10

A csökkenő bevételek és az eddigiektől eltérő területekre való összpontosítás ellenére a Windows stratégiailag fontos üzletág a redmondi konszern számára. Az új operációs rendszer elsősorban nem a mobil eszközök piacára készült, mert jelenleg a cég számára ennél is fontosabb, hogy erőteljesen nyitni tudjanak az Internet of Things több milliárd dolláros piaca felé. Ugyan továbbra is fontosak a mobil készülékek, de már nem feltétlenül a klasszikus formában. Úgy tűnik, hogy a Microsoft elfogadta azt, hogy a mobiloknál vereséget szenvedett a Google és az Apple mögött, de a Windows 10 számára még nagyon is sok esély kínálkozik, például a HoloLens virtuális valóság szemüveg esetében vagy a diagnosztikai és a vállalati ellenőrző rendszerek területén.

A Windows 10-nél visszatér a Start menü, és olyan újdonságokat tartalmaz, mint az Xbox applikáció, az Edge böngésző és a – magyarul még nem beszélő – Cortana digitális asszisztens. A Continuum lehetővé teszi az érintőképernyős és desktop módok közötti váltást, az Útitárs pedig az iPhone és Android telefonokat teszi teljesen kompatibilissé a Windows 10 eszközökkel. Az Office átdolgozása sem maradt el, a mobil munkavégzésre tervezett Word, Excel és PowerPoint egységes élményt nyújtanak az érintésre optimalizált tableteken. Az asztali verziók (Office 2016) később érkeznek. Kiemelt pénztermelő központ a Windows Áruház, a Microsoft az elérhető összes termékért felelősséget vállal.

windows 10

windows 10

A biztonságra is nagy figyelmet fordítottak, itt kell megemlíteni a továbbfejlesztett Windows Defendert, valamint a vírusok, egyéb rosszindulatú programok és az adathalászat ellen védelmet nyújtó SmartScreent. Ugyancsak ezt szolgálja a Windows Hello, amely lehetővé teszi a jelszó használata nélküli bejelentkezést, de használatához speciális hardverre van szükség: ujjlenyomat-leolvasóra, íriszolvasóra vagy egyéb biometrikus szenzorra.

A kompatibilis biztonsági programok listáján ingyenes, illetve fizetős termékek egyaránt találhatók. Az AV-Comparatives biztonsági laboratórium munkatársai egy Lenovo Thinkpaden azt vizsgálták, hogy mely programokat lehet zökkenőmentesen feltelepíteni a Windows 10-re, ezek probléma nélkül frissíthetők-e és használhatók-e, valamint képesek-e gond nélkül együttműködni a Windows Defenderrel és a Windows tűzfalával. Emellett azt is tanulmányozták, hogy az adott szoftvereket korrekt módon jeleníti-e meg a Windows 10 biztonsági központja, és csak ezután következett a védelmi képességek tesztelése, a kártevők felismerése és eltávolítása.

A 16 termék között van Avast Free Antivirus, az AVG Internet Security, az Avira Antivirus Pro, a Bitdefender Internet Security, a BullGuard Internet Security, az Emsisoft Anti-Malware, az ESET Smart Security, a Fortinet FortiClient, az F-Secure Internet Security, a Kaspersky Internet Security, a Panda Free Antivirus, a Quick Heal Total Security, a Sophos Endpoint Security and Control, a Tencent PC Manager, a ThreatTrack VIPRE Internet Security és a Trend Micro Internet Security. A kész összeállítás nem egy teljes körű kompatibilitási lista, inkább csak megerősíti a fejlesztők korábbi állításait. A listáról ugyanakkor számos gyártó, például a Symantec és a Gdata, termékei hiányoznak.

forrás: sg.hu

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.